Zdrowe zamienniki żywności

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Wiele osób zapomina o tym, że zdrowe żywienie jest drogą do długowieczności i zachowania zdrowia. Zamiast więc stosować niezdrowe produkty spożywcze, może warto sięgnąć po zamienniki, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm?

Zdrowe zamienniki – zamiast kawy

Jeśli nie wiemy jakie zdrowe zamienniki są najlepsze, to może czas zmniejszyć ilość pitej kawy. Często sięgamy po ten napój rano przed pracą i przy każdej okazji, kiedy pojawia się u nas zmęczenie. Warto jednak pamiętać, że kofeina w nadmiarze może powodować wiele skutków ubocznych takich jak rozdrażnienie i nadmierne pobudzenie. Warto więc sięgnąć po zdrowe zamienniki. Zamiast kawy możemy wypić szklankę wody z sokiem z cytryny lub miętę. Oba te napoje mają silniejsze działanie niż kofeina, orzeźwiają i oczyszczają umysł.

Zdrowe zamienniki – zamiast lodów

Jeśli naszła nas ochota na lody, to, zamiast udać się do sklepu po słodką przekąskę, możemy zrobić własne lody. Sięgnąć możemy po zdrowe zamienniki, które w tym przypadku to banany i truskawki, które należy zmiksować i wstawić do lodówki. Są one idealnymi zdrowymi i niskokalorycznymi lodami.

Zdrowe zamienniki – inne

  •  Zamiast jajek– siemię lniane – jedno jajko to trzy łyżeczki siemienia lnianego. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać jajek ze względu na alergie pokarmową.
  • Zamiast ryżu – kalafior- smakiem nie różnią się od siebie. A jeśli rozdrobnimy kalafior będzie on miał konsystencję ryżu.
  • Zamiast mąki pszennej – mąka owsiana- jest to zdrowa zamiana. Mąkę owsianą możemy zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie.