Suplementy diety bez glutenu

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Nic nie zastąpi organizmowi witamin i suplementów dostarczanych wraz z pożywieniem, gdyż jest to najzdrowszy sposób ich pozyskiwania. Niestety okres jesienno-zimowy charakteryzuje się dużym spadkiem odporności, zatem dobrze jest wspomóc swój organizm suplementami. Trudno jest jednak znaleźć produkty bezglutenowe, które bardzo często uczulają oraz tuczą.

Dieta + dobre witaminki = zima bez chorób

Celiakia oraz choroby glutenozależne dużą popularnością cieszą się w okresie jesienno-zimowym, zaś dieta bezglutenowa wiąże się z niedoborami witamin i składników odżywczych, w wyniku czego o przeziębienie nie trudno. Jak znaleźć odpowiednie specyfiki, które nie zawierają glutenu? Poniżej przedstawiamy trzy najlepsze – naszym zdaniem – bezglutenowe suplementy.

Probiotyk

Jeśli nasze jelita cienkie nie pracują tak jak powinny, warto je wspomóc probiotykami, które dzięki swoim właściwościom odbudowują mikroflorę bakteryjną i wzmacniają odporność organizmu. Na farmaceutycznym rynku dostępne są różne probiotyki, lecz najlepszy jest amerykański Probiotyk 10 marki Puritan’s Pride. Nie zawiera on glutenu, słodzików, barwników, cukru, pszenicy, glutenu, ale może zawierać MLEKO. Zaleca się stosowanie jednej kapsułki dwa razy dziennie.

Witamina D3 (bez glutenu)

Od wieków dzieci od najmłodszych lat ,,katuje się” tranem, który ma dostarczyć im cennej dla zdrowia witaminy D3. Ilość zmagazynowanej tej witaminy jest niewystarczająca i szczególnie zimą, kiedy promieni słonecznych praktycznie nie ma, brakuje w organizmie. Niedobór witaminy D3 objawia się m.in. zmęczeniem i osłabieniem, drganiami mięśni, bezsennością, brakiem energii, zimnymi stopami i dłoniami oraz skłonnością do infekcji. Zdarza się występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, skłonności do złamań kończyn, nadciśnieniem bądź chorobami autoimmunizacyjnymi. Dawkowanie witaminy D3 nie zawierającej glutenu należy skonsultować z lekarzem rodzinnym. Jest ona zupełnie bezpieczna, gdyż nie zawiera m.in. skrobi pszennej czy aromatów, oznacza się ją specjalną etykietą.

Olejek z oregano

Jest dostępny w postaci płynnej, ale bardziej korzystniejsza jest opcja w kapsułkach. Już w starożytności był stosowany w celu wzmocnienia odporności. Jest niezwykle pomocny w zwalczaniu stanów bakteryjnych i grzybiczych, zatrzymaniu rozwoju pasożytów w organizmie oraz działa obronnie przeciw bakteriom E coli i salmonelli. Zawiera wiele składników, które są cenne dla osób nie spożywających glutenu m.in.: cynk, magnez, witaminy C i E, potas, wapń, miedź, mangan, magnez i niacynę. Olejek z oregano stymuluje również układ trawienny i usprawnia przyswajanie pokarmów. Idealnie działa w przypadku wzdęć i zaparć.