Kolorowe sałatki mogą przekonać małe niejadki do jedzenia zdrowych i pożywnych przekąsek.
Sałatka jajeczno-pomidorowa
Składniki: 3 pomidory, 3 jajka, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, sól pieprz
Przygotowanie:
- Jajka należy ugotować na twardo
- Po ostudzeniu jajka obrać i posiekać w kostkę
- Umyć pomidory i pokroić w kostkę
- Posiekać szczypiorek
- Pomidory, jajka i szczypiorek włóż do miski dopraw solą i pieprzem
- Zmieszać majonez z jogurtem i dodać do pozostałych składników
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszać
Sałatka owocowa
Składniki: arbuz, ogórek zielony, ser feta, świeże listki mięty, miód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę
- Z poszczególnych elementów ułożyć kostkę, przypominającą „kostkę Rubika
- Na koniec ozdobić listkami mięty i polać miodem
Aby dzieci jadły sałatki rodzice powinni dawać im dobry przykład. Ponadto należy zadbać o estetykę podania i systematyczność spożywania posiłków. Angażowanie dzieci w przygotowanie sałatki jest dla nich wspaniałą lekcją kucharską.
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną i zdrową potrawę? Przeglądaj blogi dietetyków i pasjonatów kulinariów. Możesz również śledzić profile poszczególnych kucharzy na Facebooku i Instagramie.