Smaki dla dzieciaków – sałatka

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Kolorowe sałatki mogą przekonać małe niejadki do jedzenia zdrowych i pożywnych przekąsek.

Sałatka jajeczno-pomidorowa

Składniki: 3 pomidory, 3 jajka, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, sól pieprz

Przygotowanie:

  • Jajka należy ugotować na twardo
  • Po ostudzeniu jajka obrać i posiekać w kostkę
  • Umyć pomidory i pokroić w kostkę
  • Posiekać szczypiorek
  • Pomidory, jajka i szczypiorek włóż do miski dopraw solą i pieprzem
  • Zmieszać majonez z jogurtem i dodać do pozostałych składników
  • Wszystkie składniki delikatnie wymieszać

Sałatka owocowa

Składniki: arbuz, ogórek zielony, ser feta, świeże listki mięty, miód

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę
  • Z poszczególnych elementów ułożyć kostkę, przypominającą „kostkę Rubika
  • Na koniec ozdobić listkami mięty i polać miodem

Aby dzieci jadły sałatki rodzice powinni dawać im dobry przykład. Ponadto należy zadbać o estetykę podania i systematyczność spożywania posiłków. Angażowanie dzieci w przygotowanie sałatki jest dla nich wspaniałą lekcją kucharską.

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną i zdrową potrawę? Przeglądaj blogi dietetyków i pasjonatów kulinariów. Możesz również śledzić profile poszczególnych kucharzy na Facebooku i Instagramie.