Przepis na domowy płyn do naczyń?

Niniejszy artykuł pod tytułem Markowe pudełka upominkowe na kosmetyki – 5 ciekawych pomysłów nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Markowe pudełka upominkowe na kosmetyki – 5 ciekawych pomysłów należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Związki chemiczne zawarte w detergentach zakupionych w sklepie zaczynają coraz bardziej nam przeszkadzać w związku z popularyzowanym stylem życia. Zaczynamy ich unikać i ograniczać ich stosowanie w domu. Jakiego płynu do mycia naczyń zatem używać?

Najlepszym płynem do mycia naczyń jest płyn zrobiony naturalnie. Mamy wówczas zupełną pewność, że jest on w pełni ekologiczny. Przedstawiamy zatem dwa proste przepisy na wykonanie takiego detergentu samemu.

Pierwszy przepis

Składniki:

  • 2 szklanki przegotowanej wody (gorącej)
  • 10 g płatków mydlanych (lub startego szarego mydła)
  • Łyżka octu (najlepiej jabłkowego)
  • Łyżka sody oczyszczonej
  • Sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą (woda powinna być na tyle gorąca, aby rozpuściły się w niej płatki mydlane). UWAGA: Soda oczyszczona w połączeniu z octem może bardzo się pienić!
  • Przygotowany specyfik należy przelać w butelkę.

Drugi przepis

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 200 g grubej soli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 30 ml nabłyszczacza do zmywarek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Umyj cytryny i pokrój na małe kawałki (razem ze skórką)
  • Wrzuć pokrojoną cytrynę do blendera, dodaj sól i miksuj do momentu aż oba składniki się nie połączą; potem dodaj ocet, wodę i nabłyszczacz (niekoniecznie) i miksuj do momentu uzyskania jednolitej mikstury
  • Miksturę przelej do garnka i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby płyn nie przylegał do garnka
  • Przelej miksturę do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia. Jeśli ostygnie ponownie go wymieszaj.
  • Przechowuj taki płyn w lodówce lub szczelnie zamkniętym naczyniu.