Związki chemiczne zawarte w detergentach zakupionych w sklepie zaczynają coraz bardziej nam przeszkadzać w związku z popularyzowanym stylem życia. Zaczynamy ich unikać i ograniczać ich stosowanie w domu. Jakiego płynu do mycia naczyń zatem używać?
Najlepszym płynem do mycia naczyń jest płyn zrobiony naturalnie. Mamy wówczas zupełną pewność, że jest on w pełni ekologiczny. Przedstawiamy zatem dwa proste przepisy na wykonanie takiego detergentu samemu.
Pierwszy przepis
Składniki:
- 2 szklanki przegotowanej wody (gorącej)
- 10 g płatków mydlanych (lub startego szarego mydła)
- Łyżka octu (najlepiej jabłkowego)
- Łyżka sody oczyszczonej
- Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą (woda powinna być na tyle gorąca, aby rozpuściły się w niej płatki mydlane). UWAGA: Soda oczyszczona w połączeniu z octem może bardzo się pienić!
- Przygotowany specyfik należy przelać w butelkę.
Drugi przepis
Składniki:
- 3 cytryny
- 200 g grubej soli
- 100 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 30 ml nabłyszczacza do zmywarek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Umyj cytryny i pokrój na małe kawałki (razem ze skórką)
- Wrzuć pokrojoną cytrynę do blendera, dodaj sól i miksuj do momentu aż oba składniki się nie połączą; potem dodaj ocet, wodę i nabłyszczacz (niekoniecznie) i miksuj do momentu uzyskania jednolitej mikstury
- Miksturę przelej do garnka i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby płyn nie przylegał do garnka
- Przelej miksturę do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia. Jeśli ostygnie ponownie go wymieszaj.
- Przechowuj taki płyn w lodówce lub szczelnie zamkniętym naczyniu.