Strona główna Biotopowe Parszywa dwunastka – których produktów lepiej unikać?

Parszywa dwunastka – których produktów lepiej unikać?

Autor: Alicja Hudzik
Parszywa dwunastka - których produktów lepiej unikać?

Czym jest ranking o tajemniczej nazwie „Parszywa dwunastka”? Które produkty mogą być szkodliwe dla człowieka? Jak się odżywiać zdrowo i bez dodatku szkodliwych pestycydów? Zapraszamy do lektury!

Parszywa dwunastka, czyli Dirty Dozen

Organizacja pozarządowa Environmental Working Group  specjalizuje się w badaniach toksycznych chemikaliów zawartych w żywności oraz kosmetykach. Jednostka ta, co roku publikuje otwartą listę produktów spożywczych – owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Ranking ten to tzw. Parszywa dwunastka (Dirty Dozen). Które owoce i warzywa się w nim znajdują?

Pestycydy w żywności nieekologicznej

Dirty Dozen to publikowane co roku zestawienie owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Badania prowadzone przez Environmental Working Group dowiodły, że w owocach i warzywach pochodzących z nieekologicznych upraw może się znajdować aż 230 różnych rodzajów szkodliwych substancji, które przenikają do spożywanych części roślin wraz z pestycydami. Lista Dirty Dozen ma na celu zasugerować, które produkty warto zastępować ich ekologicznymi odmianami, by zminimalizować ryzyko spożycia toksycznych pestycydów.

Parszywa dwunastka to owoce i warzywa, w których wykryto duże ilości szkodliwych pestycydów. Mimo że rośliny te są płukane na polach hodowlanych, to wciąż zawierają bardzo dużo pozostałości środków owadobójczych, które mogą mieć negatywny wpływ na ludzkie zdrowie i organizm (między innymi przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych).

Na aktualnej liście Dirty Dozen znajdują się:

  • Truskawki – owoce te zajmują co roku najwyższe miejsca!
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Papryka

Alternatywą dla Dirty Dozen jest tzw. Czysta Piętnastka, czyli lista owoców i warzyw, w których wykazano najmniejsze ilości szkodliwych pestycydów. Produkty z listy Czystej Piętnastki można kupować nawet wtedy, gdy pochodzą ze zwykłych, nieekologicznych upraw. W rankingu czystych owoców i warzyw znalazły się między innymi avocado, ananas, cebula, bakłażany, melony, kiwi, brokuły oraz kalafior.

Szukasz ciekawych i przydatnych porad dotyczących zdrowej żywności, diety i aktywnego trybu życia? Sprawdź koniecznie serwis Porady.org. Dział Porady zdrowotne na pewno Cię zainteresuje!

Podobne artykuły