Z upływem lat Ziemia staje coraz bardziej zanieczyszczona przez wszechobecne odpady. Wiele z nich powstaje w wyniku używania i wyrzucania różnego rodzaju opakowań. Niestety, plastikowe opakowania rozkładają się przez bardzo długi czas. Na szczęście obserwowany jest wzrost świadomości ekologicznej współczesnych ludzi, którzy poszukują sposobów ograniczenia stosowania plastiku. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest używanie opakowań ekologicznych. Mogą one być wielokrotnie używane, poddawane recyklingowi, biodegradowalne czy kompostowe. Jak wpływa na środowisko używanie ekologicznych opakowań?
Opakowania towarzyszą ludziom na co dzień. Większość używanych woreczków, pudełek czy butelek jest wykonana z tworzyw sztucznych przy zużyciu dużej ilości energii i wody. Takie opakowania po zużyciu i wyrzuceniu zalegają na wysypiskach przez bardzo długi czas. Używanie plastikowych czy aluminiowych opakowań ma także wpływ na zdrowie, ponieważ substancje, które są w nich zawarte, przenikają do przechowywanej żywności. Zdecydowanie łagodniejszym dla środowiska sposobem przechowywania jest korzystanie z opakowań szklanych, które można poddać recyklingowi. Szkło nie wchodzi w reakcję z pokarmami i może być wielokrotnie używane. Do pakowania owoców i warzyw, zamiast folii można używać materiałowych toreb wielokrotnego użytku. Coraz popularniejsze są także opakowania ekologiczne, które szybko się rozkładają. Mogą być biodegradowalne lub kompostowane. Wykonywane są z drewna, papieru, tektury czy substancji roślinnych. Po użyciu takie opakowania ekologiczne można wrzucić do ziemi lub do odpowiedniego kompostownika, gdzie ulegną samoistnemu rozpadowi. Produkcja ekologicznych opakowań nie wytwarza śladu węglowego, dzięki czemu jest korzystna dla środowiska naturalnego.
Wyróżnia się kilka rodzajów opakowań ekologicznych. Najbardziej znane są opakowania wykonane ze szkła, czyli butelki i słoiki. Ich atutem jest trwałość i możliwość wielokrotnego użytku. Dzięki recyklingowi szkła nie ma potrzeby wytwarzania nowego surowca, na czym zyskuje środowisko naturalne. Opakowaniami ekologicznymi wielokrotnego użytku są także materiałowe torby na zakupy czy woreczki na owoce i warzywa. Ich używanie oszczędza środowisku wielu wyrzuconych jednorazowych torebek foliowych. Coraz popularniejsze są opakowania ekologiczne, które ulegają rozkładowi. Część z nich jest biodegradowalna czyli ulega szybkiemu rozkładowi w środowisku naturalnym, nie pozostawia śladów ani zanieczyszczeń. Ponadto do jej produkcji wykorzystywana jest bardzo ograniczona ilość zasobów naturalnych, takich jak woda czy energia elektryczna. Dostępne są także opakowania ekologiczne, które nadają się do kompostowania, czyli ulegają rozkładowi w odpowiednich warunkach. Dzięki użyciu naturalnych składników mogą one w krótkim czasie ulec rozkładowi w kompostowniku. Biodegradowalne opakowania wykonywane są z resztek roślin, np. z trzciny cukrowej, a reklamówki ze skrobi kukurydzianej.
W ofercie wielu producentów dostępny jest duży wybór opakowań ekologicznych. Coraz popularniejsze wybieranie ekologicznych opakowań jest dowodem na to, jak szybko zwiększa się wśród ludzi świadomość potrzeby dbania o środowisko oraz własne zdrowie. Opakowania ekologiczne mogą być wielokrotne używane, poddawane recyklingowi, a także biodegradowalne i kompostowane. Są wolne od toksycznych substancji, dzięki czemu mogą z nich korzystać także dzieci. Coraz powszechniejsze używanie opakowań ekologicznych jest jednym z filarów tworzenia przyszłości bez plastikowych śmieci. Warto zacząć ich używać już od dzisiaj, żeby już teraz współtworzyć czystą i ekologiczną przestrzeń do życia.