Strona główna Biożywność Makaron długiego życia, czyli o wyjątkowości makaronu ryżowego

Makaron długiego życia, czyli o wyjątkowości makaronu ryżowego

Autor: Biomarket24.pl
Makaron długiego życia, czyli o wyjątkowości makaronu ryżowego

Jaki makaron wybrać? Większość, na tak zadane pytanie opowie o spaghetti, penne, rurkach czy kokardkach. Makarony azjatyckie wciąż nie jest zbyt popularne w naszym kraju. A szkoda, bo są nie tylko smaczne jak dobrze nam znane odmiany, ale pełne wartości odżywczych, które próżno szukać u włoskich kuzynów. Przykładem makaronu, który znany jest od tysięcy lat i zachwyca smakiem i właściwościami jest makaron ryżowy Przyjrzymy mu się i spróbujmy znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego nazywany jest makaronem długiego życia.

Makaron ryżowy jest smaczny i lekkostrawny

Jak wspomnieliśmy wyżej, makarony ryżowe znane są od tysięcy lat. Ceniony jest głównie w krajach Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej oraz na Subkontynencie indyjskim, choć ku naszej uciesze, coraz lepiej radzi sobie na Starym Kontynencie. Jak nazwa wskazuje, jest to makaron wykonany z mąki ryżowej, dzięki czemu zwraca swoją uwagę nie tylko smakiem, ale również walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Dlatego też nazywany jest makaronem długiego życia. Co ciekawe, Azjaci uważają go za pokarm, który przynosi szczęście, pomyślność oraz zdrowie – nic dziwnego, że króluje na Noworocznych stołach, w trakcie urodzin czy innych istotnych wydarzeń. Dlatego też nie należy go łamać czy kroić, tym samym przekreślając szansę na zdrowie i szczęście, choćby był (jak planowane życie), wyjątkowo długi. Jako ciekawostkę dodamy, że ten najdłuższy mierzy aż 1 metr – wkłada się go do zupy używając zaledwie… 1 nitki. I, rzecz jasna, zjada w całości.

Brzmi interesująco? Choćby z tego powodu warto odwiedzić internetowy sklep ze zdrową żywnością BIO – Bio-sklep24.pl i kupić paczkę makaronu ryżowego by przekonać się o jego wyjątkowości. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować.

Właściwości makaronu ryżowego

Podstawą makaronu ryżowego jest mąka ryżowa. Tworzy go wspólnie z wodą oraz dodatkami, wśród których królują tapioka i mąka kukurydziana. Dla zwolenników ciemnych makaronów, dostępna jest również odmiana wyrabiana z ciemnego ryżu. Co w tym takiego wyjątkowego, że hołduje się mu ze względu na walory zdrowotne?

Makaron ryżowy jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu, konserwantów i dodatków chemicznych, o barwnikach nie wspominając. Wyróżnia się tym, że zawiera:

  • węglowodany złożone (utrzymują sytość organizmu na dłużej zapewniając energię)
  • witaminy, białka, sole mineralne (wit. B, mangan, selen, magnez).

Makaron ten ma jeszcze jedną wyjątkową cechę – jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga bowiem gotowania – wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać 3-5 minut.

To co, spróbujesz?

Podobne artykuły