Jakie zupy powinny jeść osoby uczulone na białko jajka kurzego?

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Osoby uczulone na białko z jajka kurzego muszą ten składnik wyeliminować z diety. Można wyrównać niedobory białka, spożywając inne produkty: ryby, mięso, mleko sery.

Czego nie wolno?

Osobom uczulonym na jajka kurze nie wolno jeść:

  • samych jajek kurzych, wypieków, potraw jajecznych i mączno jajecznych
  • majonezów, sosów, kremów, lodów, knedli

Uwaga: Mąka sojowa jest świetnym produktem zastępczym dla jajek

Propozycja dania – chłodnik bułgarski

Składniki: 20 g szpinaku, koperek, natka pietruszki, mięta, masło, 100 g ziemniaków, sok z cytryny, czosnek, pieprz, 2 kubeczki jogurtu.

Przygotowanie: Szpinak opłukać i drobno posiekać. Podobnie zrobić natka pietruszki i koperkiem oraz miętą. Roztopić masło, dodać szpinak i zieleninę , zalać wodą. Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Wszystko gotować około 15 minut. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Ostudzić w lodówce. Przed podaniem wymieszać z jogurtem.

Osoby uczulone na jajka kurze mogą w kuchni eksperymentować, jest wiele możliwości.