Jakie zupy powinny jeść osoby uczulone na białko jajka kurzego?

2020.09.23

0 minut i 50 sekund

Zdjęcie stockowe

Osoby uczulone na białko z jajka kurzego muszą ten składnik wyeliminować z diety. Można wyrównać niedobory białka, spożywając inne produkty: ryby, mięso, mleko sery.

Czego nie wolno?

Osobom uczulonym na jajka kurze nie wolno jeść:

  • samych jajek kurzych, wypieków, potraw jajecznych i mączno jajecznych
  • majonezów, sosów, kremów, lodów, knedli

Uwaga: Mąka sojowa jest świetnym produktem zastępczym dla jajek

Propozycja dania – chłodnik bułgarski

Składniki: 20 g szpinaku, koperek, natka pietruszki, mięta, masło, 100 g ziemniaków, sok z cytryny, czosnek, pieprz, 2 kubeczki jogurtu.

Przygotowanie: Szpinak opłukać i drobno posiekać. Podobnie zrobić natka pietruszki i koperkiem oraz miętą. Roztopić masło, dodać szpinak i zieleninę , zalać wodą. Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Wszystko gotować około 15 minut. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Ostudzić w lodówce. Przed podaniem wymieszać z jogurtem.

Osoby uczulone na jajka kurze mogą w kuchni eksperymentować, jest wiele możliwości.