Osoby uczulone na białko z jajka kurzego muszą ten składnik wyeliminować z diety. Można wyrównać niedobory białka, spożywając inne produkty: ryby, mięso, mleko sery.
Osobom uczulonym na jajka kurze nie wolno jeść:
Uwaga: Mąka sojowa jest świetnym produktem zastępczym dla jajek
Składniki: 20 g szpinaku, koperek, natka pietruszki, mięta, masło, 100 g ziemniaków, sok z cytryny, czosnek, pieprz, 2 kubeczki jogurtu.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i drobno posiekać. Podobnie zrobić natka pietruszki i koperkiem oraz miętą. Roztopić masło, dodać szpinak i zieleninę , zalać wodą. Dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Wszystko gotować około 15 minut. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Ostudzić w lodówce. Przed podaniem wymieszać z jogurtem.
Osoby uczulone na jajka kurze mogą w kuchni eksperymentować, jest wiele możliwości.