Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy?

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Szacuje się, że 20 % niemowląt obciążonych jest zwiększoną podatnością na choroby alergiczne. Dużą grupę stanowią dzieci uczulone na laktoalbuminy.

Czego nie mogą jeść osoby uczulone na laktoalbuminy?

Osoby uczulone na albuminy mleka powinny wystrzegać się:

  • mleka pełnego, mleka chudego, mleka skondensowanego, mleka w proszku,
  • śmietany, maślanki, mleka zsiadłego, jogurtu, kefiru, twarogów białych, masła, lodów, budyniu, deserów sporządzanych na bazie śmietany
  • wypieków, słodycze, gotowych posiłków, zup w proszku, margaryny do smarowania pieczywa

Czym można zastąpić mleko?

  •  dla niemowląt i dzieci dostępne są w sprzedaży preparaty mlekozastępcze
  • dobrym zamiennikiem produktów mlecznych jest soja
  • sprawdza się “mleko” ryżowe, kukurydziane, migdałowe
  • dobrze tolerowane jest mleko kozie i jego przetwory
  • odżywcze melasy, bakalie, soki i pseudozboża

W diecie bezmlecznej należy koniecznie zadbać o dostarczenie dziecku witamin i minerałów, które znajdują się w produktach mlecznych.