Strona główna Biożywność Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy?

Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy?

Autor: Biomarket24.pl
Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy

Szacuje się, że 20 % niemowląt obciążonych jest zwiększoną podatnością na choroby alergiczne. Dużą grupę stanowią dzieci uczulone na laktoalbuminy.

Czego nie mogą jeść osoby uczulone na laktoalbuminy?

Osoby uczulone na albuminy mleka powinny wystrzegać się:

  • mleka pełnego, mleka chudego, mleka skondensowanego, mleka w proszku,
  • śmietany, maślanki, mleka zsiadłego, jogurtu, kefiru, twarogów białych, masła, lodów, budyniu, deserów sporządzanych na bazie śmietany
  • wypieków, słodycze, gotowych posiłków, zup w proszku, margaryny do smarowania pieczywa

Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy

Czym można zastąpić mleko?

  •  dla niemowląt i dzieci dostępne są w sprzedaży preparaty mlekozastępcze
  • dobrym zamiennikiem produktów mlecznych jest soja
  • sprawdza się “mleko” ryżowe, kukurydziane, migdałowe
  • dobrze tolerowane jest mleko kozie i jego przetwory
  • odżywcze melasy, bakalie, soki i pseudozboża

Jakie produkty muszą z diety wyeliminować osoby uczulone na laktoalbuminy

W diecie bezmlecznej należy koniecznie zadbać o dostarczenie dziecku witamin i minerałów, które znajdują się w produktach mlecznych.

Podobne artykuły