Na jakość naszego życia ogromny wpływ ma jedzenie – to, co jemy, oddziałuje na naszą psychikę. Wraz z upływem lat zdrowy tryb życia został mocno spopularyzowany w krajach Unii Europejskiej. Coraz więcej osób kupuje naturalne produkty tzw. bio. Jednak warto wiedzieć, jak dobrze wybierać bioprodukty.
Według statutu Unii Europejskiej produkt jest uznany za bio, jeśli jego skład zawiera minimum 95% pochodzenia naturalnego, a do jego wyprodukowania nie zostały użyte żadne środku chemiczne (np. pestycydy), a podczas uprawy nie stosowano żadnych chemikaliów. Nie ma mowy również o inżynierii genetycznej. Bioprodukty nie mogą zawierać żadnych wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników.
Najważniejszym wyznacznikiem biożywności jest posiadany na etykietach certyfikat. Napis ,,zdrowa żywność”, ,,slow food” czy ,,żywność naturalna” nie oznacza biożywności, jeśli nie ma specjalnej etykiety. Nie można sugerować się pięknym i organicznym wyglądem opakowania, gdyż jest to zwykły chwyt marketingowy. Unijnym symbolem biożywności jest listek ułożony z 12 gwiazdek na zielonym tle (tzw. ekoliść). Producenci, którzy chcą na swoich produktach umieścić taki symbol, muszą przejść bardzo długie procesy certyfikacji (ok 2-letnie). Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych może także zakwestionować każdy “bio” produkt, który takowej certyfikacji nie posiada.
Na usta ciśnie się stwierdzenie: we wszystkie. Otóż nie! Bardzo często produkty z certyfikatem produktu ekologicznego są droższe od pozostałych. Nie dlatego, że są modne i rośnie zapotrzebowanie na nie, ale ze względu na wysokie koszty ich produkcji. Wyprodukowanie składników do produktów naturalnych trwa znacznie dłużej i wymaga więcej pracy. Jeżeli tylko nasz budżet finansowy pozwala nam na kupowanie biożywności, to róbmy to jak najczęściej. Idąc w myśl zasady ,,JESTEŚ TYM, CO JESZ” warto mieć na uwadze fakt, że nasze ciało korzysta ze składników odżywczych dostarczanych mu w pożywieniu. Niestety w produktach tradycyjnych ilość składników odżywczych jest pokonana przez duże nakłady związków chemicznych i silnego przetworzenia składników, co jest bardzo niezdrowe. Warto zatem postawić na zdrowie i dać swojemu organizmowi to, co najlepsze.
Silna popularyzacja zdrowym trybem życia sprawiła, że coraz więcej sklepów wprowadza do swojego asortymentu specjalne półki i alejki zawierające biożywność. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze jedzenie jest w pełni pochodzenia naturalnego wybierzmy się do sklepów internetowych (np. sklep La Vie Claire), w którym mamy dostępność produktów w bardzo szerokim asortymencie, możemy sprawdzić ich skład, a kurier przywiezie nam paczkę pod dom.
Jeśli dany produkt posiada certyfikat produktu ekologicznego oznacza to, że został on restrykcyjnie skontrolowany pod kontem składu. Produkty ekologiczne zatem powstają bez wykorzystania chemii, polepszaczy smaku czy przyspieszaczy wzrostu. W procesie ich powstawania nie mamy do czynienia z podważeniem naturalnej hodowli, czyli bez żadnych sztucznych nawozów, środków zanieczyszczających i skażonych składników.