Jak dobrze czytać etykiety bioproduktów?

Niniejszy artykuł pod tytułem Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Maty wiklinowe – do czego można je wykorzystać? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Kiedy chcemy zacząć się zdrowo odżywiać i zamiast tradycyjnych produktów mamy zamiar kupować te, które są oznaczone jako ,,bio”, warto pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. Podejmując decyzję o zakupie danego produktu należy sugerować się etykietą. Firmy produkujące żywność mają obowiązek zapewnić konsumentom rzetelną informację o nabywanym produkcie, jednak nie będziesz miał pewności, jeśli sam jej nie przeczytasz.

W dzisiejszych czasach liczy się fakt: jak dobrze się sprzedasz klientom, to Cię kupią. Otóż, dany bioprodukt może świetnie prezentować się z zewnątrz, jednak jego wady są widoczne dopiero w jego wnętrzu (SKŁADZIE). Skład zazwyczaj jest napisany małym druczkiem, umieszczony z tyłu produktu, aby nie rzucać się w oczy. Dzięki takiemu zabiegowi, współczesny i zabiegany Polak nie zwraca uwagi na skład tylko wrzuca do koszyka wszystko co wpadnie pod rękę.

Jak dobrze czytać etykiety?

Podczas czytania etykiet bioproduktów zawsze zwracaj uwagę na:

Skład produktów

W składzie producent powinien zawrzeć wszystkie składniki, z jakich dany produkt został wytworzony. Zawsze składniki są podawane w kolejności od tego, którego jest najwięcej. Obecnie możemy znaleźć informacje również o dodanych dodatkach – są to tzw. emulgatory E z podaną liczną identyfikującą dany dodatek, np. kwa askorbinowy – witamina C, oznaczona jest jako E300.

Wartość odżywcza

Od 13 grudnia 2016 roku obowiązkowe jest podawanie wartości odżywczej danego produktu spożywczego, przepis obowiązuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Niestety, na razie tylko niektóry producenci zawierają tą informację. Informacja o wartości odżywczej zawiera:

  • Wartość energetyczną
  • Ilość tłuszczu
  • Ilość kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Ilość węglowodanów
  • Ilość cukrów
  • Ilość soli
  • Ilość białka

Referencyjną wartość spożycia

Jest to wartość poziomu spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie dla przeciętnego zdrowego i dorosłego konsumenta (powinien spożyć ok. 2000 kcal dziennie). Wartości zatwierdził Instytut Żywności i Żywienia.

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Znajdą się na opakowaniu, jeśli dany produkt spełnia określone wymagania. Oświadczenie żywieniowe (dietary claim) – to słowne sformułowanie, sugerujące i informujące, że dany produkt, który kupujemy, ma specjalne właściwości żywieniowe w odniesieniu do energii (wartości kalorycznej), składnika odżywczego lub dostarcza mało albo wcale, np. brak zawartości cukru (ale w swoim składzie ma cukry dodane, a nie ma prostych). Oświadczenie zdrowotne (health claim) – to słowne sformułowanie, sugerujące i informujące, że istnieje związek między grupą produktów spożywczych, pojedynczym produktem lub składnikiem (składnikami) produktu spożywczego a zdrowiem konsumenta, np. zmniejsza ryzyko choroby czy dba o układ krwionośny.