Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża?

2020.01.10

0 minut i 51 sekund

Zdjęcie stockowe

Spis treści:

Alergia pokarmowa jest uciążliwą dolegliwością. Wymaga od pacjenta dużej samodyscypliny i kreatywności w przyrządzaniu potraw i posiłków. Lista alergenów pokarmowych jest długa. Jakie trudności napotykają osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża?

Czego nie wolno?

Osoby uczulone na pyłki kwiatów powinny:

  • wystrzegać się spożywania miodu w każdej postaci
  • obostrzenie to jest aktualne w przypadku wypieków, których składnikiem jest miód
  • dotyczy cukierków na kaszel, deserów i musów
  • nie wolno pić aromatyzowanych herbat

Można używać produktów zastępczych: miód sztuczny, syrop z cukru

Osoby uczulone na zboża

  •  nie wolno jeść płatków owsianych, płatków kukurydzianych, otrębów pszennych
  •  wystrzegać się grysiku i ziaren kukurydzy

Najbardziej alergicznym zbożem jest pszenica, która uczula drogą pokarmową.

Alergie występują przede wszystkim u dzieci, mogą też dotyczyć osób dorosłych. Najlepszą metodą leczenia jest unikanie narażenia się na określone alergeny.