Strona główna Biożywność Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża?

Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża?

Autor: Biomarket24.pl
Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża

Alergia pokarmowa jest uciążliwą dolegliwością. Wymaga od pacjenta dużej samodyscypliny i kreatywności w przyrządzaniu potraw i posiłków. Lista alergenów pokarmowych jest długa. Jakie trudności napotykają osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża?

Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża

Czego nie wolno?

Osoby uczulone na pyłki kwiatów powinny:

  • wystrzegać się spożywania miodu w każdej postaci
  • obostrzenie to jest aktualne w przypadku wypieków, których składnikiem jest miód
  • dotyczy cukierków na kaszel, deserów i musów
  • nie wolno pić aromatyzowanych herbat

Można używać produktów zastępczych: miód sztuczny, syrop z cukru

Osoby uczulone na zboża

  •  nie wolno jeść płatków owsianych, płatków kukurydzianych, otrębów pszennych
  •  wystrzegać się grysiku i ziaren kukurydzy

Najbardziej alergicznym zbożem jest pszenica, która uczula drogą pokarmową.

Co muszą wiedzieć osoby uczulone na pyłki kwiatów i zboża

Alergie występują przede wszystkim u dzieci, mogą też dotyczyć osób dorosłych. Najlepszą metodą leczenia jest unikanie narażenia się na określone alergeny.

Podobne artykuły