Strona główna Biożywność Co mogą jeść osoby uczulone na mięso?

Co mogą jeść osoby uczulone na mięso?

Autor: Mikołaj Smoląg
Co mogą jeść osoby uczulone na mięso?

Grupa osób uczulona na mięso nie jest liczna. Reakcje alergiczne występują przy niektórych rodzajach mięsa. Często dotyczy to także wyrobów wędliniarskich: kiełbas, szynek, słoniny, pasztetów, mięsnych wywarów lub konserw. Aby sprawdzić, czy mamy alergię na mięso należy wykonać testy alergiczne z krwi.

Jakie produkty w zamian?

  • Polecane są produkty zastępcze: dziczyzna, drób, ryby, pieczarki i produkty sojowe
  • Soja dostarcza organizmowi białko. Potrawy z soi nie zawierają węglowodanów, są bogate w tłuszcze w wolne od cholesterolu
  • W przypadku tej alergii nieocenione są książki kucharki się dla jaroszy.
  • Sprawdza się zastosowanie w miejsce wywaru mięsnego wywaru warzywnego z dodatkiem drożdży

Przepis na tosty hawajskie

Pieczywo tostowe należy podpiec z obu stron. Potem posmarować masłem, położyć racuszki sojowe, ser i ananas. Całość podpiec tak, żeby ser roztopił się. Objawy alergii na mięso związane są z układem pokarmowym oraz zmianami na skórze. Mogą wystąpić także: wymioty, biegunka, ból brzucha.

Podobne artykuły