Strona główna Biożywność 4 filary zasady Zero Waste w domowej kuchni

4 filary zasady Zero Waste w domowej kuchni

Autor: Mikołaj Smoląg
4 filary zasady Zero Waste w domowej kuchni

Widząc stale pogarszający się stan środowiska naturalnego, ciężko pozostać wobec tego obojętnym. Nie słuchajmy tych, którzy mówią, że działania jednostki nic nie zmienią i starajmy się wdrażać przyjazne środowisku nawyki, takie jak przestrzeganie zasad idei zero waste w domowej kuchni.

Ruch Zero Waste powstał w odpowiedzi na zachodni konsumpcjonizm, prowadzący do produkcji, zakupów i użytkowania ogromnych ilości produktów, które mogłyby zostać przez nas niewytworzone i niezakupione. Idea Zero Waste zakłada świadome niewyrzucanie zdatnych do użytku wszelkiego rodzaju produktów – jedzenia, ubrań, kosmetyków, mebli, a także ich ponowne użycie w każdy, przydatny sposób. Zobaczmy jakie praktyki możemy wdrożyć w naszych kuchniach.

Planuj, co zjesz

Racjonalne gospodarowanie jedzeniem jest bardzo dobrym nawykiem. Zróbmy dokładny przegląd naszych lodówek i zobaczmy, co wykorzystujemy w naszej kuchni, a co nie. Może okazać się, że niektóre produkty kupujemy z przyzwyczajenia, a potem, często, wyrzucamy je do śmieci. Planować warto z wyprzedzeniem, na przykład gotować potrawy na 2-3 dni, a zakupy robić tak często, żeby marnować jak najmniej. Dla jednych będzie to kupowanie większej ilości produktów raz w tygodniu, dla innych racjonalniejszym rozwiązaniem mogą okazać się codzienne, niewielkie zakupy.

Nie zakładajmy, że takie planowanie musi być w stu procentach skuteczne – w naszej kuchni i tak znajdziemy nieplanowane produkty, a wtedy kombinujmy, jak możemy je wykorzystać przy następnym gotowaniu.

Nie wyrzucaj – wykorzystuj

Codziennie przynosimy do domu różne zakupy, zapakowane w plastikowe, czasem szklane, opakowania, folie i reklamówki. Każde z takich opakowań możemy wykorzystać ponownie do przechowywania jedzenia. Kubeczki po jogurtach czy słoiczki po dżemach wypełniajmy wszystkim, co w płynie lub żelu – świeżo wyciśniętymi sokami, budyniami czy przetworami własnej roboty. W większych opakowaniach, na przykład po lodach, zabierajmy ze sobą obiad do pracy lub na uczelnię. Owoce czy warzywa wkładajmy do prostokątnych, cieńszych opakowań po rukoli czy sałacie. Plastikowe torby wykorzystujmy jako worki na śmieci.

Kupuj produkty przyjazne środowisku

Na rynku dostępne jest coraz więcej wielorazowych produktów przyjaznych środowisku. Jeśli chcemy zabezpieczyć zabierane do pracy lub szkoły produkty spożywcze, możemy zrezygnować z tradycyjnych, plastikowych folii i zamiast nich, użyć ekologicznych woskowijek. Są to bawełniane szmatki, które przedłużą świeżość zapakowanych w nie kanapek, owoców czy warzyw. Na rynku znajdziemy producentów, którzy tworzą je w sposób przyjazny środowisku, z naturalnych produktów. Taki ekologiczny produkt będzie także cieszył nasze oczy – ich design jest nowoczesny i estetyczny.

Ekologiczne woskowijki do żywności: https://pajlo.pl/sklep/woskowijki/

Dziel się

Jeśli zdarzy się nam naddatek jedzenie, którego nie zjemy w najbliższych dniach, zaprośmy na wspólną kolację przyjaciół. Zapukajmy z ciepłą miską do ulubionych sąsiadów lub do takich, o których, wiemy, że tego jedzenia szczególnie potrzebują. Innym rozwiązaniem jest zaniesienie niewykorzystanego jedzenia do Jadłodzielni, które powstają we wszystkich dużych miastach. Po posiłek stawiają się tam osoby bezdomne i ubogie. Adresy Jadłodzielni znajdziemy w Internecie.

We współczesnym świecie łatwo jest konsumować, ale, na szczęście, łatwo jest też znaleźć rozwiązania przyjazne środowisku. A jest ich, tylko tych do wykorzystania w kuchni, jeszcze więcej: zrezygnować możemy także z używania plastikowych słomek, a wodę w butelkach zmienić na kranówkę, jeśli jest ona zdatna do picia. Naszymi nawykami chwalmy się rodzinie, znajomych i współpracownikom – damy w ten sposób dobry przykład i, być może, zachęcimy wiele osób do podobnych praktyk.

Artykuł powstał we współpracy z pajlo.pl

Podobne artykuły